joi, 26 august 2010

Temele lui Vlad pentru oameni mari



Nu credeam ca un matur ar putea invata de la un copil cum sa-l marturiseasca pe Hristos. Dar se pare ca viata nu bate doar filmul, ci si prejudecatile.

Temele lui Vlad sunt subiecte de meditatie pentru adulti. Despre Vlad Diaconescu aflam din prefata semnata de monahul Filotheu de la Petru Voda ca este “un copil obisnuit al acestor zile”. Diferenta specifica dintre el si alti copii provine din faptul ca “are doar o inima mare, pe care multi de varsta lui nu au dobandit-o”.

O inima in care incape o lume: lumea noastra cu bune, dar mai ales cu rele. Cand lumea te invata ca tu provii din maimuta, Vlad iti reaminteste ca tu esti creatia lui Dumnezeu. Cand trend-ul te poarta in vertijul Halloween-ului, Vlad iti arata prin exemplul personal ca un copil se poate opune sistemului daca I se cere musai sa scrie ceva despre o sarbatoare pagana si neromanesca. De ce? Pentru ca asa a aflat de la mama lui ca trebuie sa reactioneze un crestin veritabil Sa ia atitudine cand identitatea lui de copil crestin este amenintata.
In rest, Vladut Diaconescu, viseaza, ca toti copiii, se intalneste prin parc cu Toamna in persoana, recita Ruga lui Eminescu (ceea ce nu-l impiedica sa traga un semnal de alarma in privinta pericolelelor care ne pandesc: organismele modificate genetic, jocurile cronofage si neurofage de pe calculator etc.)il invata pe Luci “Inger ingerasul meu”, se urca pentru prima data in viata pe o camila, in Tara Sfanta, joaca sah si, mai ales, ne reinvata pe noi, oamenii mari, importanta Sfintei Liturghii.
Temele lui Vlad- Lumea vazuta prin ochii unui copil crestin, aparuta de curand la Fundatia Iustin Parvu este un excelent catehism ortodox viu pentru copii si adolescenti. Draga Vlad Mihai, inceputul a fost greu. Asteptam nerabdatori continuarea.

Un comentariu:

  1. Doamne, ajută!
    Domnule Ciprian Voicila, vă mulţumim foarte mult pentru tot ajutorul în promovarea cărţii lui Vlad. Recenzia pe care aţi scris-o m-a impresionat foarte mult! Maica Domnului să vă răsplătească!

    Felicitări şi pentru saitul de recenzii! Îmi pare o idee minunată. Dacă vom avea vreun gând care să fie de folos, fiţi sigur că vi-l facem cunoscut!

    Spor în toate cele de folos!

    Mama lui Vlad :)

    RăspundețiȘtergere